COVID-19 U DĚTÍ

MUDr. Tereza Sochorcová
Váš průvodce světem dětského zdraví

Vážení rodiče, v době epidemie koronaviru, se kterou se teď potýkáme a neskutečnou mírou nám všem komplikuje a mění dosavadní život, si dovoluji sem na blog napsat pár řádků o této infekci a jejích projevech u dětí. Všude v médiich stále slyšíme o koronaviru v souvislosti s dospělými, ale jaké jsou projevy této infekce u…

Vážení rodiče, v době epidemie koronaviru, se kterou se teď potýkáme a neskutečnou mírou nám všem komplikuje a mění dosavadní život, si dovoluji sem na blog napsat pár řádků o této infekci a jejích projevech u dětí. Všude v médiich stále slyšíme o koronaviru v souvislosti s dospělými, ale jaké jsou projevy této infekce u dětí?

Pokusím se sepsat stručně poznatky z posledních studii, a také z velmi užitečné online přednášky pro pediatry, kterou si dovolím citovat.

O šíření SARS-CoV-2 je známo, že přechází z člověka na člověka hlavně prostřednictvím respiračních kapének produkovaných při kašlání nebo kýchání nakažené osoby, jako je šíření chřipky a dalších respiračních patogenů.

Děti jsou ve většině případů bezpříznakovými přenašeči této infekce na dospělé. Celkově tvoří děti 1-5% nemocných (nejvíce nemocných dětí je v USA). Inkubační doba onemocnění je delší než u klasické chřipky – v průměru je to 5-7 dní, ale může to být i dva týdny (ID je interval mezi tím, kdy se nakazíme, a kdy se projeví první příznaky nemoci).

IMG 1385

Klinické příznaky nemoci jsou mnohem mírnější než u dospělých! Těžší stavy s nutností podpory dechu byly popsány v jednotkách případů (a to byly děti, které měly velmi závažné své základní onemocnění!). Děti hlavně trpí suchým, dráždivým kašlem, méně mají rýmu, bolí je v krku a horečka se většinou objevuje později. U dětí jsou více než u dospělých vyjádřeny příznaky z gastrointestinálního systému – tedy průjem a bolesti bříška.

IMG 1386

Diagnostika onemocnění – u dítěte se stejně jako u dospělého provede stěr z nosohltanu (jedna štětička stěr z nosu, druhá stěr z krku), následně se provede diagnostika viru pomocí PCR (díky této metodě se namnoží nukleová kyselina viru a dokážeme ji “poznat”). Průkaz infekce by se dal dělat i ze stolice nebo krve, ale v praxi se nyní používá v mizivém procentu.

Následně, pokud je dítě pozitivní COVID-19 a je v dobrém klinickém stavu – tedy má “pouze” chřipkové příznaky – posílá se do domácí karantény. Pokud má jeho onemocněni vážnější průběh, a je nutná podpora dechu, musí být dítě hospitalizováno.

Jak je to s COVID-19 a těhotnými a novorozenci?

Tzv. vertikálné přenos – tedy že se novorozené miminko “nakazí” od nemocné maminky ještě před porodem nebo v průběhu porodu – NEBYL popsán!! Hurááá!! U těhotných žen nebylo prokázané vyšší riziko komplikací v graviditě či vyšší riziko poškození plodu! Zdravotní stav dětiček ihned po porodu byl ve všech popsaných případech výborný – Apgar skóre po porodu měly všechny děti vysoké-tedy jako děti zdravých maminek po nekomplikovaném porodu.

Jediná možnost, kdy by se miminko mohlo nakazit je po porodu. Maminka MŮŽE nadále kojit!! Musí být ale dodržena hygienická opatření, na které jsme nyní zvyklí – nosit roušku, dezinfikovat si ruce i věci kolem sebe.

Jak je to s COVID-19 pozitivními maminkami v porodnici?

Pokud je taková pacientka bez vážných klinických příznaků a je schopna se o své miminko sama starat (cítí se na to dostatečně “fit”), tak matka dodržuje hygienický režim (rouška, hygiena rukou), ale kontakt s dítětem je omezen takovým způsobem, že by miminko mělo mít postýlku minimálně 2 metry od maminky – na kojení samozřejmě k mamince může, popř se dítě krmí odstříkaným mlékem. V ideálním případě může být v izolaci další osoba, která se stará o dítě v místnosti – tato osoba ale pokoj neopouští a nadále zůstává v karanténě spolu s nemocnou (otec)!!!! Zdravotnický personál musí při vstupu dodržovat veškerá bariérová opatření (dvoje rukavice, plášť, čepice, brýle/štít, respirátor FFP2/3, obuv). Matka s novorozencem musí být striktně oddělena od ostatních rodiček a novorozenců.

Pokud má maminka vážný průběh nemoci a potřebuje intenzivní péči a ze zdravotních či provozních důvodů nemůže být hospitalizována na porodnici, potom je pro ni vyhrazena odsávačka, před odstříkáváním je nutná přísná hygiena rukou, po každém odsávání by měly být všechny části, které přicházejí do styku s mateřským mlékem, důkladně omyty a celá odsávačka by měla být dezinfikována podle pokynů výrobce. Odstříkané mateřské mléko by mělo být podáváno jinou zdravou osobou (otec, zdravotnický personál). Pasterizace není doporučena. Maximální úsilí by mělo být věnováno udržení laktace (pravidelné odsávání6-7x/den).

Jak je to s očkováním v době koronavirové epidemie?

Rozhodně JE DOPORUČENO OČKOVAT pokud dítě není nakaženo COVID-19 nebo u něj není přímé podezření (rodinní příslušníci jsou pozitivní, nacházelo se v oblasti, kde bylo mnoho nakažených, má klinické projevy-horečka, kašel).

Nutno poznamenat, že nepoznaná inkubační doba onemocnění (tedy naočkuju dítě, které si myslím, že je zdravé, ale přitom nemoc propukne o pár dní později) v době očkování NENÍ RIZIKEM!

Jak proti COVID-19 bojovat?

Pro to, aby člověk neonemocněl Covid-19, je zásadní dobrá imunita, která závisí na dostatečné hladině vitaminu C v těle (viz následující článek). Důležitá je pestrá strava, ovoce, zelenina, přidat vitamin D, procházky na čerstvém vzduchu, dostatek spánku!

vitc
COVID-19 U DĚTÍ 4

Na závěr bych chtěla zdůraznit, že projevy koronavirové infekce jsou u dětí velmi mírné, děti jsou přenašeči, u kterých se nemoc v 90% případů ani nepozná. Proto je nyní nutné, aby dětičky nenavštěvovaly své prarodiče a byly doma, i když nemají žádné potíže.

Co se týče organizace péče praktických lékařů pro děti a dorost – lékaři by měli pracovat, i když v upraveném režimu. Nemocní by měli navštěvovat ordinaci zásadně v době, kdy tam nechodí děti na pravidelné preventivní prohlídky či miminka do poraden! Pokud máte doma nemocné dítě, pokašlává, má teplotu, průjem – raději vždy volejte do ordinace před tím, než se tam vypravíte. Chráníte tím své okolí. Věřím, že pokud budeme nyní všichni pilně dodržovat opatření, které nám vláda nařídila, budeme z epidemie už brzy venku a nás život se vrátí do starých – dobrých kolejí!!

Zatím si užívejme deskových her, karet, procházek po lese a společnosti svých nejbližších! Přeji všem hodně zdraví a pozitivní ladění do dalších dní!

O autorce

MUDr. Tereza Sochorcová

Tento blog jsem si založila, aby sloužil jako zdroj informací pro všechny, které zajímá dětské zdraví a jeho prevence. Pediatrie je mou vášní a jako maminka dvou chlapečků dětskými tématy žiji dnes a denně. A nejen tím. Miluji zdravý životní styl, takže zde najdete i zdravé recepty a tipy na kvalitní zdroje surovin nebo péči o tělo. Ve své praxi i životě se řídím tím, že prevence stojí na prvním místě.

Odběr novinek

Nechte si zasílat nejlepší a nejnovější články z blogu.

Newsletter
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů

Často kladené otázky

Související otázky k článku.

Připojte se k nám na Facebooku

Podobné články

Jak poznat, že dítě potřebuje psychologa?

Jako rodiče se často potýkáme s otázkou, zda je chování našeho dítěte jen fází jeho vývoje, nebo zda signalizuje hlubší problémy. Může být obtížné rozlišit…...

MUDr. Tereza Sochorcová
psycholog